Actualitat de la Taula

En aquest apartat, trobareu els darrers esdeveniments de la Taula, especialment, les sessions Plenàries, del Consell de Dinamitzadors, dels Grups de Treball o dels àmbits. Per trobar informació de les properes trobades:


20/03/24

Celebrada una sessió del Grup de Treball tècnic de Fondeig

 

Ahir, 19 de març, es va celebrar a la Casa del Mar, a Palamós la segona reunió d'aquest any del Grup de Treball tècnic de Fondeig, on es troben tècnics de les diferents administracions implicades amb l'objectiu de debatre propostes sobre aspectes que preocupen de la gestió dels sistemes de fondeig al Litoral del Baix Empordà. Ahir es va aprofundir sobre els sistemes de fondeig convencional i es va obrir el debat sobre les diferents casuístiques que es troben els municipis.

 

Anem avançant! Gràcies!!!



Foto: Josep M. Dacosta
Foto: Josep M. Dacosta
Foto: M Carmen Prior
Foto: M Carmen Prior

05/03/24

Gràcies per la vostra participació a la VI sessió plenària de la Taula

 

Aquest dilluns s'ha celebrat la Sessió plenària de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà. Moltes gràcies a les més de 50 persones assistents i participants pel vostre compromís amb els objectius de la Taula. A la sessió es va parlar de futur de la Taula i des de les dues Direccions Generals (DG de Política Marítima i Pesca Sostenible i la DG de Polítiques Ambientals i Medi Natural) també va quedar palès el seu compromís, tant per la seva consideració com Taula Territorial dins del Consell Català de Cogestió Marítima com per la seva consideració en la interlocutoria amb la futura ANACAT. A més, també quedar garantit el funcionament de la Taula pels propers 5 anys.

 

Per part de portaveus dels diferents àmbits de la Taula es van explicar els projectes avançats al llarg de l'any 2023 i alguns projectes de futur. S'ha confirmat l'esforç important en incrementar el coneixement de la Taula a través de diversos estudis científics, s'ha confirmat l'interés dels Ajuntaments en treballar conjuntament en la gestió dels usos i serveis de temporada i s'ha conegut una mica millor la situació de la pesca artesanal.

 

A la sessió es va presentar el nou pla d'acció i es van repassar totes les accions. Globalment tothom està d'acord amb les accions i es deixarà un termini d'una setmana per rebre suggeriments i matisos per poder tancar-lo.

 

Gràcies!!!



25/02/24

Ruta marítima de reconeixement del Litoral del Baix Empordà

 

El 20 d'abril, al matí, s'ha programat una activitat adreçada a les entitats membres de la Taula. L'activitat consisteix en fer una ruta marítima de reconeixement del Litoral del Baix Empordà a bord de la goleta Äram, que sortirà del port de Palamós.

 

Com ja sabeu, el nombre de places és limitat i, en principi, es convida a una persona per entitat, però esperem a veure el ritme d'inscripcions. Animeu-vos a reconèixer el Litoral del Baix Empordà en companyia de la resta de membres de la Taula!!!



22/01/24

Es constitueix el Grup de Treball tècnic del Litoral del Baix Empordà

 

El dia 22 de gener, s'ha celebrat la primera reunió del Grup de Treball tècnic del Litoral del Baix Empordà. Es tracta d'un grup de treball on es reuneixen els tècnics de les diferents administracions per tractar temes de les seves competències referides al Litoral del Baix Empordà. Les primeres dues hores d'aquesta primera reunió, s'han establert els temes sobre els que treballarà aquest grup i l'abordatge de cadascun d'aquests temes. La darrera hora, es va convidar a la Confraria de Pescadors de Palamós a fer una proposta relativa a la pesca artesanal.

 

Aquest grup es reunirà al llarg d'aquest any per tal de fer propostes relatives a diversos temes que preocupen sobre el fondeig i els camps de boies. En funció del tema, es convidarà a altres agents clau.

 



16/01/24

Reserveu la data per assistir a la Sessió Plenària de la Taula!

 

El dia 4 de març de 2024 es celebrarà la Sessió Plenària de la Taula que, com ja sabeu, té una periodicitat anual. Es tracta d'una ocasió per retrobar-se amb tots els membres de la Taula i conèixer els principals avanços de l'any 2023. També s'aprofitarà per presentar una proposta de Pla d'acció per aquest any.

 

En breu estarà disponible l'ordre del dia, però ja us podeu inscriure a través del següent enllaç.

 



29/11/23

Gràcies dinamitzadors i dinamitzadores!

 

Ahir es va celebrar la III reunió del Consell de dinamitzadors, a Palamós, a la Casa del Mar (gràcies a la Confraria de pescadors per facilitar les instal·lacions!!!). La sessió va tenir un format mixt i una part dels dinamitzadors estaven reunits en presencial i una altra part a través de videoconferència. Tots els àmbits i subàmbits van estar presents així que gràcies a tothom!

 

Una bona part de la sessió es va dedicar a que des de la comunitat científica ens expliquessin els avanços en els estudis fets i en els que vindran, com ara l'estudi de zonificació de l'espai marí del Litoral del Baix Empordà. L’altra part, vam compartir una proposta inicial d’accions per incloure dins del proper Pla biennal de la Taula.

 

En breu estarà disponible el resum de la sessió.

 



25/11/23

Celebrades les sessions per àmbits

En aquesta primera quinzena del mes de novembre, s’han celebrat les sessions dels àmbits de la Taula. La primera va ser el dia 9, amb les entitats de la societat civil i es va celebrar per videoconferència. La segona i la tercera van celebrar-se el dia 15, una al matí amb les administracions públiques, a Mont-ras, i l’altra a la tarda, amb l’àmbit de l’economia blava, a Palamós. Finalment, el dia 23 de novembre, es va celebrar la sessió de la comunitat científica, a la Universitat de Girona.

 

Moltes gràcies per la vostra implicació!. Amb aquestes reunions ens hem posat al dia i hem preparat els continguts del Consell de dinamitzadors del proper dimarts.

 

 

Podeu seguir les reunions a través del portal participa.

 



23/11/23

La Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà, present al Congrés Marítime Hub

El dia 24 de novembre, Miquel Marti, Secretari de la Taula de Cogestio Marítima del Litoral del Baix Empordà, participarà com a convidat a la Taula rodona sobre Governança i estratègies marines i/o litorals que organitza el Maritem Hub 2023. El Maritime Hub és el congrés català de referència en innovació marina i marítima, impulsat per BlueNetCat (la Xarxa R+D+I Marítima de Catalunya) i la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible de la Generalitat de Catalunya i amb la col·laboració de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània.

 

Més informació aquí.



29/10/23

Convocades les reunions per àmbits

A finals del mes de novembre es celebrarà una reunió del Consell de persones dinamitzadores. Prèviament, s'ha considerat adient celebrar una reunió de cada àmbit, per tal de donar a conèixer els avanços de la Taula, preparar un esdeveniment de cohesió, recollir les propostes per incloure dins del proper pla d'acció i dins del pla de comunicació.

 

Podeu veure les convocatòries a través del portal participa.gencat.cat.



22/10/23

Reunió del Grup de Treball de Comunicació

Aquest dimecres, 25 d'octubre, hi ha una reunió del Grup de Treball de Comunicació de la Taula. Aquest grup es reuneix periòdicament per analitzar i fer propostes orientades a millorar la comunicació interna i la comunicació externa de la Taula. En aquest cas, es vol parlar, entre altres, de les actualitzacions dels continguts de la web, de la idoneïtat de crear un butlletí electrònic de la Taula i de les propostes per organitzar un esdeveniment de cohesió de la Taula el dissabte 16 de desembre d'aquest any.

 

Moltes gràcies a totes les persones membres d'aquest grup de comunicació! Us esperem, en línia, dimecres. Aquí teniu més informació.



22/10/23

Reunió amb el personal tècnic dels Ajuntaments del Litoral del Baix Empordà.

Les persones tècniques dels ajuntaments de l'àmbit del Litoral del Baix Empordà (Begur, Mont-ras, Palafrugell i Palamós) implicades en els Plans d'Usos i Serveis de Temporada, venen participant activament des de la creació de la Taula. La elaboració dels criteris i recomanacions per a l'elaboració dels Plans d'Usos i Serveis de Temporada ha estat el fruit d d'un intens treball d'aquests tècnics en col.laboració amb altres agents de la Taula i tècnics de diferents àrees de la Generalitat de Catalunya. Ara que ja es disposa d'uns criteris i recomanacions comuns per tots quatre municipis, es vol fer un seguiment i balanç de com es van adequant els Plans d'Usos i Serveis de Temporada tenint en compte aquestes recomanacions. A més, a l'espai marí del Litoral del Baix Empordà, el proper any es vol realitzar un estudi de zonificació dels usos i activitats i, per fer el seguiment i treballar de forma coordinada, es vol crear un grup de treball tècnic on la participació dels tècnics dels municipis seran una peça clau.

 

La reunió tindrà lloc el proper dimarts 24 d'octubre, a Palafrugell.



22/10/23

Visites als 4 Ajuntaments de l'àmbit del Litoral del Baix Empordà

Aquest mes d'octubre la Secretaria de la Taula està realitzant visites als 4 Ajuntaments de l'àmbit del Litoral del Baix Empordà. El dia 29 de setembre es va fer una reunió a Mont-ras i el dia 11 d'octubre a Palamós i a Begur. Dimarts 24 d'octubre la reunió serà a Palafrugell. Els objectius d'aquestes visites són, fonamentalment, fer un balanç del que s'ha fet a la Taula fins ara, recollir aportacions i mirades de cada entitat local sobre els objectius de la Taula, fer una petita presentació de la Taula als representants polítics (alcaldes i regidors) que s'han incorporat en aquesta nova llegislatura i preparar la propera reunió de l'àmbit de l'administració, prevista pel dia 15 de novembre.

 

Els Ajuntaments són els primers interlocutors amb la resta d'agents del territori. La seva participació i implicació és imprescindible.



Reunió de la Secretaria de la Taula amb el Director General de Política Marítima i Pesca Sostenible i el Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural

En resposta a la petició de la secretaria de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà, el passat divendres, 28 de juliol, es va celebrar una reunió amb el Director General de Política Marítima i pesca Sostenible i amb el Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, acompanyats amb tècnics de les seves direccions generals. La reunió va tenir lloc a Palamós, a la sala Documare del Museu de la Pesca, i també es va aprofitar per a explicar els resultats assolits fins ara per la Taula i els avanços en l'estudi de sostenibilitat.

 

L’objectiu principal era posar en comú el punt en el que es troba la Taula i compartir idees, inquietuds i visions sobre el seu futur i el seu encaix dins les polítiques d’ambdues direccions generals, que han manifestat la seva voluntat d’enfortir la Taula per a que es converteixi en un model replicable a d’altres territoris.

 



S'ha obert el termini per sol.licitar les subvencions als espais naturals de Catalunya... també a l'espai Natura 2000 Litoral del Baix Empordà!!!

Ahir, 21 de juny, es va publicar la convocatòria de subvencions als espais naturals de Catalunya. El termini de presentació de sol.licituds és del 22 de juny al 21 de juliol i l'execució i justificació es pot fer fins al 30 de setembre de 2024. L'ordre ACC/249/2022, de 18 de novembre, informa sobre les actuacions subvencionables i la seva valoració.

 

Es poden demanar subvencions per a realitzar actuacions per la conservació d’espècies, hàbitats i paisatges, així com per les infraestructures vinculades als usos públics i a la seva ordenació.

 

Us animem, especialment als Ajuntaments i entitats membres de la Taula, a fer un cop d'ull a la convocatòria. Es podrien implementar algunes accions del Pla d'Acció. També es poden demanar subvencions com a empresa.

 

En aquest enllaç coneixereu els detalls. També us podeu descarregar un document amb les preguntes freqüents.



Seguiment de la biodiversitat en l'àmbit de l'espai N2000 Litoral Baix Empordà

Una altra molt bona notícia: aquest any es faran les tasques de seguiment de diversos espais N2000, entre ells, l'espai Litoral Baix Empordà. Serà el punt de partida per conèixer l'estat actual de conservació i poder fer el seguiment periòdicament (en principi, cada 4 anys). Els treballs els està realitzant la Universitat de Barcelona, per encàrrec del Departament d'Acció Climàtica, Agenda rural i alimentació (DG politiques ambientals i medi natural), i s'inserten dins del projecte MedRecover.

 

Es faran diverses immersions en diferents punts del Litoral del Baix Empordà i es miraran les fanerògames i nacres, peixos, comunitats algals i garotes, coral.ligen, mediolitoral, coves, paisatge i prospeccions.

 

A través d'aquest enllaç coneixereu els detalls.



En marxa l'estudi que es va acordar al Grup de Treball sobre els concursos de pesca subaquàtica

El Departament d'Acció Climàtica, Agenda rural i alimentació, a través de la DG de política marítima i pesca sostenible ja ha contractat la realització d'un estudi sobre l'estat de les poblacions d'espècies íctiques indicadores del bon estat ecològic i l'avaluació dels resultats en relació als concursos de pesca subaquàtica.

 

Aquesta era una de les conclusions de les reunions del Grup de Treball dels concursos de pesca subaquàtica celebrades l'any 2022.

La fundació Bosch i Gimpera és l'entitat encarregada de fer l'estudi, i els treballs de camp s'inicien aquest mes de juliol. L'informe estarà disponible a la tardor per poder fer un retorn a la Taula.

 

Anem avançant!!!



Palamós, 14 de Juny de 2023
Palamós, 14 de Juny de 2023

Molt bones notícies a la 2a sessió anual del Consell de persones Dinamitzadores

El passat dimecres 14 de juny es va celebrar la 2a sessió anual del Consell de persones dinamitzadores, a Palamós, a l'Espai del Peix. A la sessió, Quim Brugué, catedràtic de ciència política de la UdG va presentar els avanços de l'estudi de sostenibilitat de la Taula. Fruit d'aquets avanços ja tenim una primera proposta de recomanacions que estan revisant els dinamitzadors.

 

A més, es va donar informació sobre dos accions que s'estan implementant actualment a l'àmbit del Litoral del Baix Empordà i que son fruit del pla d'acció de la Taula. Per una banda, Josep Maria Dacosta, dels Serveis Territorials del DACC a Girona es va informar sobre els continguts de l'estudi que s'està fent a proposta del Grup de Treball sobre els concursos de pesca subaquàtica. Dispondrem de conclusions a la tardor. Per una altra banda, Cristina Linares, de la Universitat de Barcelona, va fer una explicació sobre el seguiment de la biodiversitat en l'àmbit de l'Espai N2000 Litoral del Baix Empordà, una gran notícia ja que serà el punt de partida per conèixer l'estat actual de conservació i poder fer el seguiment periòdicament. Anem avançant...

 

En breu podreu consultar el resum de la sessió.



Aqüarela: Pilar Vendrell
Aqüarela: Pilar Vendrell

La renaturalització de les dunes que hi ha a la platja de Castell avança a bon ritme

La platja de Castell (Palamós) és un dels àmbits litorals de la costa catalana que conserva l'estructura d'un espai natural, compost per platja, duna i bosc. Des de l'any 2004, es duen a terme actuacions que han permès una millor gestió en la regeneració de les dunes i l'entorn natural de la platja. I enguany s'han continuat fent treballs de manteniment i millora d'aquests ecosistemes dunars.

 

Felicitats! Aquesta primavera ha esclatat el creixement i la floració de la vegetació que es desenvolupa amb força a les dunes de la platja. Aquesta vegetació ha colointzat la major part del perímetre i el paisatge es va embellint, mentre les dunes segueixen agafant alçada i volum.

 

Més informació aquí



Celebrat el segon Grup Focal sobre la sostenibilitat de la Taula

 

Ahir, 25 de maig, es va celebrar el segon Grup Focal sobre la sostenibilitat de la Taula. Us recordem que s'està fent l'estudi de sostenibilitat de la Taula, que garanteixi, a mitjà i llarg termini, la seva continuïtat. Per això, es van fer tot un seguit d'entrevistes i s'ha posat a disposició de tots els membres de la Taula, un formulari on - line. En paral.lel, s'inicia una segona fase de l'estudi, amb l’objectiu d’identificar recomanacions i propostes de funcionament tècnic, normatiu, de finançament i replicabilitat de la iniciativa. Per fer aquesta tasca, s'han organitzat dos grups focals (seminaris) i s'ha convidat a persones amb diferents visions i trajectòries en relació a la governança en espais marins, que puguin estimular el debat i la cerca creativa de solucions. Els resultats de tota aquesta feina els presentarem al Consell de dinamitzadors en la propera reunió.




La jornada sobre turisme i conservació planteja reptes al sector turístic per a que sigui un agent clau en la conservació del Litoral del Baix Empordà.

 

Ahir dimecres 26 d'abril es va organitzar la jornada sobre turisme i conservació dels valors del Litoral del Baix Empordà que va comptar amb la participació de més de 40 persones. La jornada va ser un èxit gràcies a l'excel.lència del panell d'intervinents que van plantejar moltes reflexions inspiradores i a la participació activa de la resta de persones participants que, a la segona part de la jornada, varen fer propostes concretes perquè el sector turístic esdevingui un actor clau en la conservació del litoral del Baix Empordà.

 

 

Mantenir l’autenticitat, divulgar la cultura marítima local, parlar de capacitat d’acollida en comptes de capacitat de càrrega, promoure que les persones que viuen al territori siguin el vincle amb els turistes i els prescriptors d'un model de turisme més inclusiu, mantenir i potenciar la qualitat dels serveis i productes, promoure el turisme regeneratiu o convertir al turista en part activa de la conservació han estat algunes de les propostes que es van debatre ahir. En breu estarà disponible un resum de la sessió amb les principals conclusions de la sessió ahir.

 



Celebrat el primer Grup Focal sobre la sostenibilitat de la Taula

 

El passat dijous 13 d'abril, es va celebrar el primer Grup Focal sobre la sostenibilitat de la Taula. Com ja sabeu, s'està fent un estudi de sostenibilitat de la Taula, que garanteixi, a mitjà i llarg termini, la seva continuïtat. Per això, es van fer tot un seguit d'entrevistes i s'ha posat a disposició de tots els membres de la Taula, un formulari on - line. En paral.lel, s'inicia una segona fase de l'estudi, amb l’objectiu d’identificar recomanacions i propostes de funcionament tècnic, normatiu, de finançament i replicabilitat de la iniciativa. Per fer aquesta tasca, s'han organitzat dos grups focals (seminaris) i s'ha convidat a persones amb diferents visions i trajectòries en relació a la governança en espais marins, que puguin estimular el debat i la cerca creativa de solucions. El dia 13 d'abril es va celebrar el primer seminari. En breu estarà disponible els resultats.



La Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà organitza unes Jornades sobre Turisme i Conservació

 

Dimecres, 26 d'abril, la Taula organitza unes Jornades sobre Turisme i Conservació dels Valors del Litoral del Baix Empordà. Aquestes jornades volen obrir reflexió i debat sobre els reptes dels diferents sectors presents a la Taula tenint en compte la sostenibilitat i la preservació del medi marí, que suposa el principal valor turístic del territori.

 

Aquestes jornades estan adreçades a totes les persones i entitats interessades, especialment al sector turístic de l'àmbit territorial del Baix Empordà i als membres de la Taula de Cogestió Turística del Litoral del Baix Empordà.

 

Podeu veure el programa a través del següent enllaç.



Avenços en el desplegament de la xarxa de radars d'alta freqüència

 

Divendres, 3 de març, es va inaugurar la xarxa de radars de seguiment i control de variables de corrents i onatge marítim. Aquesta xarxa estarà formada per 7 antenes que cobriran tot el litoral de Catalunya. De fet, recentment es va instal.lar el segon d'aquests radars a cap sa Sal, a Begur i ja està operatiu. Això vol dir que es pot ja disposar de dades en temps real sobre corrents superficials i onatge del mar, informació que permetrà millorar el seguiment del medi marí, així com la gestió pesquera, la seguretat marítima o preveure moviment de contaminants i biodiversitat al llarg de la costa.

 

Més informació aquí



La Taula de Cogestió, present a les Jornades de conservació i aprofitament del mar

 

Avui s'estan celebrant les II Jornades de conservació i aprofitament del mar, organitzades per la Fundació Alive. Un dels dinamitzadors de la Taula, Josep M. Dacosta, dels Serveis Territorials a Girona del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, farà una intervenció sobre els Criteris i recomanacions per als Plans d’Ús i Serveis de Temporada en un espai Xarxa Natura 2000, un dels resultats de la Taula que s'han vingut treballant darrerament. La seva intervenció serà a les 13 hores.

 

Us podeu inscriure a les jornades per participar per streaming o entrar directament en aquest enllaç.



Reunió del Consell de persones dinamitzadores

 

Ahir, 1 de març, es va celebrar, al Salon de Plens de l'Ajuntament de Begur, el primer Consell de Dinamitzadors d'aquest any 2023. Agraïm les facilitats que ens ha donat l'Ajuntament per poder celebrar la sessió en format mixt (presencial i on-line) i agraïm especialment la participació dels dinamitzadors de tots els àmbits. Sabem que és un esforç, però gràcies a vosaltres la Taula està avançant. En breu estarà disponible el resum dels temes tractats, que suposen un important pas. GRÀCIES!

 

 



Ja està publicat el resum de la sessió Plenària

 

Ja us podeu descarregar el resum de la sessió plenaria celebrada el dia 16 de gener de 2023 a Palamós. Aprofitem per convidar-vos, als membres de la Taula, a omplir el formulari sobre el seu funcionament, a enviar fotografies per anar enriquint aquesta nova web i a explorar si es pot incorporar alguna persona portaveu de la joventut del Litoral del Baix Empordà a la Taula.

 

Descarregueu-vos el resum aquí.



Reunió de la Comunitat Científica

 

Ahir, 8 de febrer, es va reunir l'àmbit de la Comunitat Científica. La reunió es va celebrar a Blanes, al Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB/CSIC) i van assistir 8 membres d'aquest àmbit. Les conclusions de la reunió les traslladaran el dia 1 de març, al Consell de Dinamitzadores de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.



Reunió del Consell de dinamitzadors.

 

El dia 1 de març es celebrarà una sessió del Consell de dinamitzadors. La sessió serà presencial i, entre altres temes, es parlarà de la pàgina web, de la planificació per aquest any 2023, del plantejament inicial dels grups focals per fer recomanacions a l'estudi de sostenibilitat, de la jornada sobre turisme i conservació del Litoral del Baix Empordà i d'altres activitats previstes per aquest primer semestre.

 

Més informació al portal participa.



Reunió del Grup de Treball de Comunicació.

 

El dia 1 de febrer, s'ha reunit el Grup de Treball de Comunicació, per videoconferència. A la reunió van assistir 9 persones, de l'Associació Cala Margarida, de la Fundació Promediterrània, del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de la Cambra de Comerç de Palamós, de l'Escola de piragüisme de Palamós i del Grup d'Acció Local Pesquera Costa Brava.

 

A llarg de la sessió s'ha avançat en el disseny de la Jornada sobre cogestió del turisme al BAix Empordà per preservar el seu litoral i s'han proposat millores a la pàgina web de la Taula.

 

En breu, es podrà consultar el resum de la sessió.

 



Reunió del Grup de Treball de Comunicació.

 

El proper dia 1 de febrer es celebrarà, per videoconferència, una reunió del Grup de Treball de Comunicació. L'ordre del dia previst és:

  1. Jornada sobre "Cogestió turística per a la preservació del medi marí al Litoral del Baix Empordà".
  2. Tancament de la pàgina web.
  3. Decisió sobre si hi ha apartats del portal participa.
  4. Com actualitzarem la web.

 



Fotos. Ma Carmen Prior.
Fotos. Ma Carmen Prior.

Celebrada la 4a sessió plenària de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà.

 

El dia 16 de gener s'ha celebrat la sessió plenària de la Taula. Com cada any, aquesta sessió tenia la finalitat de fer un retorn, a les entitats membres, de les accions que s'han fet al llarg de l'any 2022 i presentar el que voldriem fer al 2023. Van assistir 54 persones dels diferents àmbits de la Taula (entitats de la societat civil, administració, economia blava i activitats al mar, i comunitat científica).

 

El Director General de Politica Marítima i Pesca Sostenible, i el Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural, juntament amb els Alcaldes de Palamós i de Palafrugell, com a dinamitzadors de les Administracions Locals, van ser els encarregats de donar la benvinguda i van manifestar públicament el suport a la Taula. La Fundación Biodiversidad va fer també una intervenció per explicar el projecte LIFE INTEMARES, ja la Taula és la primera iniciativa de governança que es desenvolupa en el marc d'aquest projecte.

 

La resta de la sessió es va dedicar, de la mà dels dinamitzadors dels diferents àmbits, a fer un balanç dels avanços de la Taula al 2022 i d'apuntar les accions a desenvolupar al llarg del 2023. També es va presentar sucintament la proposta de pàgina web, que està actualment en construcció. En breu estarà disponible el resum de la sessió.



S'inicia el projecte de dinamització del sector pesquer d'arts menors.

 

El dia 10 de gener de 2023 ens vam reunir amb representants de la Confraria de pescadors de Palamós i del Grup d'Acció Local Pesquer Costa Brava. L'objectiu principal ha estat iniciar una acció contemplada dins del Pla d'Acció de la Taula de dinamització del sector pesquer d'arts menors.



La Taula de Cogestió, un cas d'èxit en el marc de la Conferència de la ONU sobre Biodiversitat (COP15).


Durant la 7a Cimera de Governs Subnacionals a la CBD COP15 a Montreal, Canadà, els líders regionals i les organitzacions associades, van llançar la plataforma RegionsWithNature (RwN) i la iniciativa liderada per Regions4, la Base de dades d'estudis de casos, on la Taula de cogestió Marítima Litoral del Baix Empordà és un dels casos d’estudi inclosos.


Co-Management Maritime Board of Litoral del Baix Empordà – Regions4


La base de dades d'estudis de casos és un projecte que no només compartirà bones pràctiques, sinó que donarà suport al paper dels governs subnacionals en la implementació del marc global de biodiversitat post-2020, que s'adoptarà a la COP15. Actualment, aquesta base de dades ja té disponibles 8 estudis que documenten casos d'èxit regionals.


El Departament d’Acció climàtica, alimentació i Agenda rural, és present a la COP15 juntament amb altres membres de Regions4 i n’és membre actiu CSD Archive – Regions4.
Més informació de la COP 15



Ja es pot consultar l'estudi sobre l'Impacte Socioeconòmic de l'Economia Blava de la Costa Brava.


El passat 25 de novembre es va presentar a Platja d’Aro, l’estudi sobre l’Impacte Socioeconòmic de l’Economia Blava de la Costa Brava, impulsat per les Cambres de Comerç de Girona, Palamós i Sant Feliu de Guíxols. Us podeu descarregar l’estudi clicant aquí. Trobareu les dades dels impactes directes i indirectes (econòmics i en l’ocupació) dels diferents sectors de l’economia blava (sector pesquer, comerç portuari, indústria nàutica, comerç i serveis nàutics, nàutica esportiva i d’esbarjo, turisme marítim i busseig, així com restauració en zones portuàries).



Jornada tècnica sobre eines cartogràfiques per a la planificació i la gestió marítima i costanera en l'àmbit de la TCMLBE.


17 d'octubre | 18 - 20 h
Espai del Peix. Palamós


La jornada "Eines per a la planificació i la gestió marítima i costanera" forma part del cicle d’extensió universitària "Pesca i Ciència 2022" de la Càtedra d'Estudis Marítims, per a la difusió pel territori de la ciència més avançada i innovadora en el camp de les activitats marítimes i pesqueres. També serà la 1a jornada de transferència científica dels avanços en generació del coneixement en el marc de la Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà .


L'objectiu de la jornada és donar a conèixer entre les persones i entitats interessades en la planificació i gestió litoral els recursos cartogràfics dels espais litorals i costaners a Catalunya que s’han anat generant darrerament, una part dels quals han estat projectes desenvolupats en l’àmbit del Litoral del Baix Empordà. Al seu torn, la Taula de Cogestió Marítima, estableix en el seu pla d’acció 2022 – 2023 dur a terme dues sessions anuals de transferència científica. És per això que aquesta jornada s’organitza de manera conjunta.