Quin model de turisme volem?

Jornades sobre Turisme i Conservació dels Valors naturals i culturals del Litoral del Baix Empordà.

Palamós, 26 d'abril de 2023, de 9.30 a 13.30 hores.


El Litoral del Baix Empordà és un espai inclòs dins de la Xarxa Natura 2000 (xarxa europea d'espais naturals que té per objectiu fer compatible la protecció de les espècies i els hàbitats naturals i seminaturals, amb l'activitat humana que s'hi desenvolupa, fent que es mantingui un bon estat de conservació dels hàbitats i espècies i evitant el seu deteriorament).

 

L'espai està localitzat en una àrea de la Costa Brava d’excepcional bellesa i caracteritzada pels seus valors paisatgístics, geològics i pel ric patrimoni natural i biodiversitat tant marina com terrestre. Aquesta riquesa és un dels pilars fonamentals de l’atractiu turístic de l’espai i font de desenvolupament socioeconòmic del territori.

 

Malauradament, d'un temps ençà, els impactes sobre aquest ecosistema marí privilegiat i els seus valors naturals i culturals han augmentat, i el poden posar en situació de risc i màxima vulnerabilitat. Per això ens cal fer una reflexió sobre les diferents activitats que es relacionen des de mirades       i interessos molt diferents amb aquests valors, sempre amb l'objectiu de minimitzar aquests impactes. És un bon moment per plantejar-nos qüestions com ara: Com ha de ser el turisme en la era de l’emergència climàtica i la crisi de pèrdua de biodiversitat? Com podem fer front en aquest nou escenari incorporant criteris de justícia social?

 

La Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà és un espai permanent de participació on es debaten i concreten propostes de gestió        i ordenació dels usos i activitats del seu àmbit d'actuació. El primer objectiu de la Taula és vetllar per la conservació i millora del patrimoni natural, cultural, i paisatgístic de l'àmbit. La Taula també s'ha compromès a explorar vies per  fer compatibles els usos que es desenvolupen en el seu àmbit marí i el turisme n'és un dels principals. Ens urgeix doncs analitzar plegats com percep el sector turístic la relació amb aquest espai i com pot ser un agent proactiu en l'assoliment del principal objectiu de la Taula.

 

Aquestes jornades volen obrir reflexió i debat sobre els reptes dels diferents sectors presents a la Taula tenint en compte la sostenibilitat i la preservació del medi marí, que suposa el principal valor turístic del territori.


Aquestes jornades estan adreçades a totes les persones i entitats interessades, especialment al sector turístic de l'àmbit territorial del Baix Empordà i als membres de la Taula de Cogestió Turística del Litoral del Baix Empordà.


Jornades participatives sobre Turisme i Conservació dels Valors del Litoral del Baix Empordà.

 

Quan:

26 d'abril de 2023, de 9.30 a 13.30 hores.

 

On:

Palamós

Sala Polivalent de les Galeries Carme (Departament de Joventut)

c/ Dídac Garrell i Tauler, 10 primera planta.

 

Inscripcions:

https://forms.gle/QCFa5bKTofeCR7TX6

 

Més informació:

tacombe@mediacionambiental.com

 

Descarregueu-vos el programa en pdf.

Programa de les Jornades

 

9.30h Benvinguda. Lluís Puig, Alcalde de Palamós, i Miquel Martí, Secretari de la Taula.

9.40h Ponències inicials.

  • Situació actual de l'activitat turística al Litoral del Baix Empordà. Pol Fages. President de la Cambra de Comerç de Palamós.
  • Activitats turístiques i conservació dels valors naturals i culturals. Pau Calero. SK Kayak.

10.30h Parlem-ne: Què oferim i què demanem al sector turístic? Què ofereix i què demana el sector turístic?. Diferents mirades:.

  • Francesc Benaiges i Cristina Mañas. Confraria de Pescadors de Palamós.
  • Quim Casellas Grassot. Restaurant Casamar. Slow food community.
  • Miriam Prat i Gonzàlez. Associació Centres Turístics Subaquàtics Costa Brava.
  • Elisabet Bonfill i Molina. Plàncton, Divulgació i Serveis Marins.
  • Emma Cebrian. Membre del Grup de recerca MedRecover UB-CSIC(ICM-CEAB)-UdG
  • Raimon Roca Roig. La Carta Europea de Turisme Sostenible implementada pel Club Nàutic l'Escala. Ass. Catalana Ports Esportius i Turístics.
  • Sílvia Aulet Serrallonga. Laboratori Multidisciplinar de Recerca en Turisme. Universitat de Girona.

11.25h Pausa café

 

11.50h Dinàmica participativa. Full de ruta: Com podem treballar plegats per aconseguir els objectius de la Taula?

 

13.15h Conclusions.

 

13.30h Cloenda i copa de cava.


 

Organitza: Taula de Cogestió Marítima del Litoral del Baix Empordà

Promou: Generalitat de Catalunya

Col.laboren: Fundación Biodiversidad del Ministerio de para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico. i Ajuntament de Palamós.